23 Şubat 2011 Çarşamba

uzun ama gerekli bu:) pink

pink freud'un blogunda bir tartışma vardı.
http://pinkyfreud.blogspot.com/
sevgili insanlar taraf olmayı abartmayınız:)

neyse konumuzda en son çip meselesine geldi.pink çip meselesini aç dedi.yorum yaptım.internetimde sorun çıktı yorum gitti mi gitmedi mi bilmiyorum.ama her iki durumda da dedim ki bu önemli bir şey olabilir paylaşalım:)

bu konuyla ilgili başka bilgisi olan varsa paylşasın.istatistik vsvs.
konu hapis ceza yöntemi.
çip meselesi ise avrupada özellikle belçika gibi ülkelerde uygulanan bir sistemle ilgili.olay şu diyelim ki siz pedofili suçlusu veya hırsızsınız ya da benzeri durumlardasınız.sizin cezanız önce normal olarak açıklanıyor.sonra hapis de(suçun boyutuna bağlı)belli bir zaman geçiriyorsunuz.belki 1 ay belki 3 yıl neyse bu zaman içinde hal ve tavırlarınıza bakılıyor,sağlam bir rehabilitasyon görüyorsunuz.(ki biz de doğuda savaşan adama bile uygulanmaz)oradaki süre için de çalışma filan durumunuz da oluyor.eğitim de alıyorsunuz.sonra her şey iyi ise(ki iyi oluyor)ayak bileğinize bir çip takılıyor.filmlerde dizilerde görmüşsünüzdür mutlaka.bu çiple kendi evinize gidiyorsunuz.çok emin olmamakla beraber bu evde sadece siz yaşabiliyorsunuz.ve yaşam alanınız da oturduğunuz mahalle ile sınırlı.ekonomik durum nasıl hallediliyor bilmiyorum.mantıklı gelen bana mahallede bir iş çalışması.belki de bu ekonomik durumu ayarlayabilene göre değişiyordur ama o zaman da çok adil olmaz.mahalleden bir metre(daha doğrusu sınırdan)bile çıkamıyorsunuz.atıyorum siz hırsızsınız ve mahallede bir hırsızlık oldu o zaman ilk tutuklanan siz oluyorsunuz.araştırılıyorsunuz filan.düşünsenize bütün suçluların yerleri belli.nereye giderse gitsin biliniyor.çipleri çıkarması kesinlikle imkansız ya da zaten çıkarsa bile oraya en yakın polislerce çıkardığı an yakalanıyor.suç oranı ne kadar düşer ve de hapis gibi bir ceza kalkmış olur.ayrıca yine suçlu adaylarından biri suç işlerse bir şekilde hemen yakalanabilir.sonuçta bizde zaten yetersiz olan cezalarla bir de af uygulanarak her suçlu dışarı yollandığından tekrar suç işlenmesi engellenemiyor.ayrıca tedavi durumu da yok.vsvsv.ve bir de bu yolla devletin gideri dedüşüyor.ki zaten misal türkiyede hapishanelerde kalacak yer yok.çoğu hapishane işkencehaneye dönmüş durumda.20 kişilik yerde 50kişi kalması gibi.

bunları neden yazdım,
çünkü hepimiz birer potansiyel suçluyuz.
sadece bir an
sadece bir hata
suç işlememize neden olabilir.
BİR ANLIK ÖFKEYMİŞ CİNAYETİN SEBEBİ
bu cümle belki çok klasik,belki çok basit ama çok net
bunu bize ilkokulda fen bilgisi dersine giren hocamız söylemişti(ismini unuttum ama kendisini yolda görsem saniyesinde tanırım)
neyse kendisi hapishanelerde de hocalık yapıyormuş vardı öyle bir uygulama.
ve orada katillerle konuşmuş.
hangi ara oldu ben de anlamadım diyen çokmuş
bir saniyelik öfke diyen çokmuş
ölebileceğini düşünmedim bile sadece bir tane vurmuştum diyen
düşünsenize öfke anında kafasına vurduğunuz bir insanın
siz ne kadar az şiddetli vursanız da ölme imkanı var.yere düşer kafasını çarpar ölür misal....
bu yüzden önemli bir konu.ve galiba kimsenin suç işlmeesinin önüne geçemiyeceğimize göre de en iyi yöntem çip:)

ha meraklanmayın böyle 30 kişiyi öldüreni filanda çiple salmıyorlar onlara hapisten başka çözüm yok.zaten deliyse de yeri yine belli.oradan da iyileşmeden kurtulamaz ki böyle bir insan da iyileşemez.(istisna olabilirİ:)

ha bi de galiba almanyada vbnde yine var.bazı hapishaneleder bu çip yöntemi şöyle uygulanıyor.cezayı alan kişi 2 gün serbest oluyor haftada.cmt pzr yani.)ve o ilçe dışında bir yere çıkamıyor.bu da başka bir yöntem:)

4 yorum:

  1. Yalnız baya kısıtlanmışlar ya. Ne biliyim hırsızlık yapan birini bu kadar sıkı denetim altında tutmak...
    Bir de mesela hırsızlığın da dereceleri olmalı bir milyonerle orta halli aileden çalmak aynı değerde olamaz.
    Tabi mahalle hapisten kalmaktan iyidir ama 5-10 yıl mahkumiyet yaşıyorsun diyelim sonra serbestsin bu uygulamada hep kısıtlı kalıyorsun.
    Of ya bunlar çok komplike olaylar :/

    YanıtlaSil
  2. Öğretmenin doğru söylemiş. Bir anlık öfkeyle cinayet işleyebilme potansiyelimiz var her an.. Yine de planlı bir cinayet gerçek bir cinayet niteliği taşır bana göre..
    Çip konusu ise boşa vakit kaybı olur yine bana göre.. çünkü o çipi yapabilme teknolojisine sahip olunduğunda mutlaka o çipi etkisiz hale getirecek teknoloji de işliyor olacaktır. böylece yeni bir suç sektörü türeyecek.. Çip sektörü. parası olan söktürcek çipini.. olan yine ekmek fırınından ekmek çalan gariban hırsıza olucak.
    en güzeli ve en temizi suç işleme potansiyeli olan kişilerin önceden tespit edilip eğitilmesi,:) suçu işledikten sonra istediğin kadar eğit bir kez bozulmuş oluyor kimyası..
    off hiçbiri olmaz yok.. bazen hitlere hak vermiyor değilim.

    YanıtlaSil
  3. öncelikle hapse göre büyük özgürlük.ama sen galiba cezanın hep daim olduğunu sandın ya da bn öyle anlatmışım afola.bu ceza yönteminde de sınır var elbette.yani hırsızlık yapınca ceza 10 yılsa 10 yıl sonra mahalle sınırı kalkıyor.sonsuza dek sürme durumu yok.ama yer tespiti olayı aynen devam ediyor.devlet suç işlemiş olanın nerede olduğunu hep biliyor.böylece cezasını çekiyor ceza bitince de sadece nerede olduğu biliniyor.ama sonuçta devlet senle benim de adreslerimizi biliyor:)bu sefer fark çiple takip.(cezası biten kişi için)yani bir daha suç işlerde saklanırsa diye.suç işlemedikçe her yere gidebilir.zaten misal bizde de serbest kalmış mahkümlar özel duruma bağlı olara merkezlere ayda bir imza atmaya gidiyor.

    hırsızlık derecesi farkı vardır.milyon dolar çalan adama mahalle hapsi uygulanmaz.ama avrupadaki en büyük fark şurada başlar fakirlikten,işsizliktn bir şey çalana devlet daha sonra iş bulur ki bir daha çalmasın.bizdeyse hapisten sora sokağa atılan adam bir de toplumdan dışlanıyor.

    şöylede düşünülebilir ben bir ay hapis kalsam deliririm onun yerine 10yıl mahalle hapsini tercih ederim.sırf bir ay için.:)

    komplike konusuna diyecek bir şey yok.ama galiba sonu şu:mükemmel elde edilemez ama ona yakın bir şey elbette elde edilebilir :) fazla mı iyimser oldum yoksa :)

    YanıtlaSil
  4. tulzu çip olayı şu an kulalnılıyor dünyada.ve pek bir sorun yok.ki zaten çip çıktığı an son bulunulan yere ekip yollanıyor ve bu seferde çip çıkarmak suçundan ceza alıyor ama artık direk hapis.bir şans daha verilmiyor.

    dediğin yöntem içinse fakirlik bitmeli,eşitlik gelmeli,adalet gelmelşi vsvs.kısaca süper bir toplum olunması gerek ki kişi suç işlmeyi düşünmesin bile.o da ancak keşkelerde kalır :)

    ki ayrıca insan cidden değişken bir varlık.suçsuz doğup suçlu olabildiği gibi suçundan da arınabilir bence.:)

    neydi vardı bir ünlü söz:bir defa birini öldürürsen hala insansındır ama ikinci defa olursa artık bir katilsin :)

    YanıtlaSil